El Priorat és una de les comarques menys poblades de tot Catalunya. Una terra ideal per desconnectar i descansar, envoltada de vinyes, muntanyes i paisatges inèdits. Cornudella de Montsant no és la seva capital, però és un dels millors llocs per descansar i un molt bon punt de partida per conèixer el Priorat. Si t’agrada escalar, anar d’excursió, amb bicicleta, nedar, córrer per la muntanya… aquest és el teu lloc. Però Cornudella de Montsant, a part de poder presumir dels seus magnífics valors naturals, compta amb un extraordinari patrimoni cultural, gastronòmic i enoturístic que val molt la pena conèixer i descobrir. Perfecte per fer-hi una escapada amb amics, família o parella. Així doncs, en aquest post t’expliquem què fer a Cornudella de Montsant i 9 coses que no et pots perdre al nord del Priorat. Som-hi!

 

Siurana

 

 

Siurana és un poble medieval encantador, el darrer reducte de la resistència sarraïna a Catalunya, de cases i carrers empedrats. Hi destaquen les restes del castell musulmà, situades a l’entrada del poble, i l’església romànica de Santa Maria. Des d’aquest petit llogaret de muntanya, les vistes són espectaculars. Es troba a 15 minuts en cotxe de Cornudella de Montsant. Siurana també és coneguda com la “Meca” de l’escalada esportiva. Amb més de 800 vies repartides en diferents punts, trobem una gran varietat de graduacions que conviden a totes les persones interessades des dels més novells als més experimentats, a gaudir d’unes parets impressionants. Siurana i el seu entorn disposen de gran quantitat de vies d’escalada distribuïdes en diferents sectors. Així doncs, vinguis pel motiu que vinguis al Priorat, Siurana és una parada obligatòria.

L’Oficina de Turisme de Cornudella organitza visites guiades al conjunt històric i paisatgístic de Siurana tots els caps de setmana de l’any. Per a més informació pots visitar la web de Turisme Siurana o trucar a l’Oficina de Turisme de Cornudella de Montsant al +34 977821000. 

 

Ermita de Sant Joan del Codolar

 

 

L’ermita de Sant Joan del Codolar, als peus del Montsant, es troba integrada al paisatge entre còdols i xipers centenaris. L’ermita va ser construïda pels monjos cartoixans a finals del segle XV i rep el nom de Codolar per les grans roques o “còdols” que l’envolten. Ha estat habitada per diversos ermitans, i encara avui dia hi viu una ermitana, que s’encarrega del seu manteniment, la qual cosa fa possible que sigui l’única ermita de la comarca que pugui ser visitada habitualment. S’hi celebren tres festes: per Sant Joan, per Sant Joan Degollat (29 d’agost) i per Sant Antoni.

Aquesta ermita es troba a uns 3 quilòmetres del poble de Cornudella de Montsant. S’hi pot arribar a peu des de Cornudella o Albarca, però també amb cotxe a través d’una pista asfaltada (15-20 min.). Us recomanem que us hi passeu!

 

St. Joan Petit

Uns metres abans d’arribar a Sant Joan del Codolar ens trobem amb una petita capella anomenada Sant Joan Petit, que consta d’un altar que ocupa tota la paret amb una imatge de St. Joan. Es pot observar des de l’exterior, ja que està tancada amb una porta metàl·lica. En l’antiguitat tenia com a funció ser una petita etapa abans d’emprendre la pujada fins a l’ermita de Sant Joan del Codolar, on el dia de Sant Joan, després de la processió a aquesta, es tornava tot entonant un tedèum fins a la capella i des d’allí es resava el rosari.

 

Celler Cooperatiu de Cornudella

 

 

Una altra de les coses què has de fer a Cornudella de Montsant és visitar el Celler Cooperatiu. Edifici modernista centenari, de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. Es pot visitar tots els dissabtes i diumenges a les 12h del migdia, amb tast de vins inclòs.

Aquest celler cooperatiu amaga molta història. A finals del segle XIX Cornudella es va veure afectada per la plaga de la fil·loxera. La despoblació durant aquells anys va augmentar de manera dràstica al poble i a la comarca. Els cornudellencs que van decidir quedar-se van haver de fer front a moltes dificultats i la millor manera va ser cooperant entre ells. El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant es va començà construir l’any 1919 com a iniciativa de la Secció Vinícola del Sindicato Agrícola y Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Priorato. Així doncs, els membres d’aquest sindicat van contractar l’arquitecte Cèsar Martinell per iniciar la construcció del celler modernista. Van ser tres anys de treball durant els quals molts pagesos, quan acabaven la feina al tros (camp), contribuïen a la construcció del celler.

Avui dia està considerat una de les “Catedrals del vi” modernistes i noucentistes entre els anys 1910 i 1920. Des de Montsant Natura s’organitzen diferents activitats enoturístiques relacionades amb aquest celler i altres, amb tarifes reduïdes per grups. En trobaràs més informació a la web del Centre d’Activitats o trucant +34 977821313.

 

 

Pantà de Siurana i Riu Siurana

 

 

Una de les coses què has de fer a Cornudella de Montsant a l’estiu és banyar-te aquí. Situat en un entorn magnífic, el pantà de Siurana és un lloc ideal per nedar i practicar-hi activitats aquàtiques com ara el piragüisme o el kayak durant els mesos de més calor. Aquest espai gaudeix de gran quantitat d’hàbitats, una fauna variada i un paisatge dominat per serralades. A la part inicial del pantà, al naixement, hi ha diversos Tolls d’aigua, que formen part del mateix riu Siurana, i són de gran valor paisatgístic i ecològic.

El riu Siurana, és un afluent del marge esquerre del riu Ebre, que neix a les muntanyes de Prades, al Baix Camp, alimenta al Pantà de Siurana, travessa la comarca del Priorat i es reuneix amb l’Ebre a l’alçada de García a la Ribera d’Ebre després d’haver recorregut 50 km. Les seves aigües són generalment tan poc profundes, que no solen superar els turmells, però de tant en tant,  tolls creats per regalimants cascades, es van formant al seu pas, un pas en què l’erosió constant de l’aigua esculpeix les roques creant aquests bassals amb artístiques formes.

 

 

Cartoixa d’Escaladei 

La Cartoixa de Scaladei (s. XII), primer assentament de monjos cartoixans a la Península Ibèrica, és la porta de la comarca del Priorat. Abandonada durant 150 anys, terreny d’incendis, saquejos i destrosses, totalment devastada, inicia la reconstrucció a finals del segle passat. Lentament ressorgeix, amb la Serra del Montsant al fons, conjugant arquitectura, abrupta naturalesa i llegenda .

Avui dia es poden visitar les seves ruïnes fent un recorregut comentat per l’exterior dels 3 claustres, l’església i refectori, així com d’una cel·la reconstruïda amb tot detall. Es visita obligada per a tots aquells que vulguin fer un viatge als orígens de la comarca del Priorat. Es pot visitar per lliure o a través d’una visita guiada. Pots probar més informació a la web de la Cartoixa d’Escaladei o consultar preus i horaris trucant al +34 977827006.

Parc Natural i Serra del Montsant

 

El Parc Natural de la Serra de Montsant ocupa una superfície de 9242 m2 i el territori correspon als municipis de la Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, la Figuera, Margalef, la Morera de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Alta i Ulldemolins. El distintiu  relleu  de formes arrodonides és la principal característica del massís de roca calcaria, configurat per l’abundància d’abrics, coves, avencs i barrancs creats per l’erosió que el vent i la pluja han provocat durant segles sobre els materials calcaris i altres dels quals es compon el sòl. Una muntanya i un espai ideals per fer excursions en família o amics amb moltíssimes rutes de diferents dificultats. Si t’agrada el senderisme i els esports de muntanya, no t’ho pots perdre!

 

T’hem fet agafar ganes de visitar aquesta terra? Descansa als nostres allotjaments rurals a Cal Giral. Habitacions i apartaments per passar unes vacances fantàstiques i amb totes les comoditats al nord del Priorat.